Algemeen

Bij een responsive webdesign past een website zich aan aan het scherm waarmee de website wordt bekeken. Het maakt niet uit of dit een monitor, tablet of smartphone is, de website wordt op de juiste manier weergeven. Bij responsive webdesign is er maar één website waarbij het design aan wordt gepast aan de resolutie van het scherm. Dit is een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van een website.

Waarom responsive webdesign?

Waarom responsive design vraagt u zich af? Tegenwoordig worden websites op zoveel verschillende apparaten en verschillende formaten schermen bezocht, dat het belangrijk is dat iedereen de juiste gebruikerservaring heeft. Door een responsive website laten maken zorgt u ervoor dat de website op de juiste manier wordt getoond, zonder dat de gebruiker hoeft te zoomen. Anno 2020 zijn er nog steeds bedrijven die websites hebben die niet goed werken op tablets of smartphones.

Is online belangrijk voor uw bedrijf? Dan is een responsive webdesign zeer belangrijk bij de ontwikkeling van de nieuwe website. Dankzij een goede responsive website blijven klanten langer op de website en heeft u meer kans op conversie.

Nu u weet wat een responsive webdesign is, is het tijd om te zorgen dat u ook een responsive website heeft. Wilt u een nieuwe website laten maken die responsive is? Neem dan contact met ons op en kom erachter wat wij voor u kunnen betekenen.

Wat is UX design precies? UX is de afkorting voor user experience, gebruikerservaring in het Nederlands. Een UX design is gericht op het aansluiten op de verwachtingen en wensen van de gebruikers van de website. Het is de bedoeling dat de bezoekers bepaalde acties uitvoeren en vastgestelde doelen bereiken op de website. Een user experience design zorgt ervoor dat de functionaliteiten van de website samen komen met de emotie van de gebruiker.

UX design toepassen

Er zijn diverse redenen om te kiezen voor een UX design. Dankzij het gebruiksvriendelijke design van de website zullen de bezoekers beter door de website kunnen navigeren waardoor de doelgroep sneller van A naar B gaat. Dit verhoogt ook nog de kans op conversie. Een ander voordeel is dat zoekmachines ook kijken naar de gebruikerservaring op een website. Is dit goed geregeld, dan zal Google dit meenemen en zal de website sneller hoger worden gerankt.

Een UX design zorgt ook dat de klanttevredenheid verbeterd zal worden. Een gebruiksvriendelijke website laten maken, zal zorgen dat de klanttevredenheid omhooggaat waardoor mensen eerder zullen terugkeren naar de website.

Heeft u hulp nodig bij het toepassen van een UX design of uw webdesign in het algeheel? Neem dan contact op met Fair Vison Marketing en kom erachter wat wij voor u kunnen betekenen.

Cache is de plek waar bepaalde gegevens van websites worden opgeslagen. Er zijn zowel hardware als software caches. De cache gegevens worden doorgaans op een lokale schijf opgeslagen van het apparaat. Dit wordt gedaan omdat deze schijf de gegevens sneller kan laden dan een internetverbinding.

Wat is een browser cache?

In een browser cache worden gegevens (tijdelijk) opgeslagen zodat de browser deze gegevens niet telkens opnieuw moet downloaden. Dit zorgt ervoor dat bij een tweede bezoek de website sneller laadt. Websitebeheerders bepalen zelf welk deel van de website in de browser cache kan worden opgeslagen en voor hoe lang. De meest voorkomende factoren die worden opgeslagen zijn afbeeldingen en/of logo’s. Het gaat namelijk meestal om elementen op de website die voorlopig niet zullen veranderen. Een ander voordeel van de browser cache is dat er data wordt bespaard wanneer de website met een smartphone wordt bezocht, de afbeeldingen hoeven namelijk niet opnieuw gedownload te worden maar worden uit de cache gehaald.

Nadelen browser cache

Natuurlijk heeft een browser cache wel een aantal nadelen. Omdat de pagina voor het grootste gedeelte uit de cache wordt gehaald, kan het voorkomen dat niet de nieuwste versie van de webpagina wordt weergeven. Maar een (bijna) volle browser cache kan op bepaalde websites laad- of opmaakproblemen veroorzaken. Daarnaast is het ook mogelijk dat hackers gevoelige informatie buitmaken als dit in de cachegegevens zit. Vaak is het handmatig verwijderen van de browsercache de oplossing.

DNS staat voor Domain Name System. Het systeem, tevens ook een netwerkprotocol, wordt op internet gebruikt om de namen van computers naar numerieke adressen (IP-adres) te vertalen en omgekeerd. Het wordt vertalen genoemd maar in werkelijkheid gaat het om het opzoeken in tabellen waarin de nummers en namen aan elkaar gekoppeld zijn.

Wat is een DNS server?

Nu het duidelijk is wat DNS is, gaan we een stap verder met de DNS server. Deze server zorgt ervoor dat u automatisch wordt doorverwezen naar de correcte computer waarop de bestanden van dat domein staan. De DNS server weet precies aan welk IP-adres welk domein is gekoppeld. Dit IP-adres is weer gekoppeld aan een fysieke locatie/server. Om gegevens constant up-to-date te houden communiceren DNS servers over de hele wereld constant met elkaar. 

Een SSL certificaat is een bestand die zorgt dat er een betere beveiliging van diverse gegevens tussen de server en een browser. SSL staat voor Secure Sockets Layer. Een SSL certificaat koppelt een beveiligde sleutel aan de gegevens van de website waardoor deze live gecodeerd en bewaard kan blijven, zonder de tussenkomst van externe systemen die eventueel de gegevens willen onderscheppen. Dit zorgt ervoor dat login- en betalingsgegevens zoals wachtwoorden, creditcardgegevens en persoonsgegevens veilig ingevuld worden op websites met een SSL certificaat.

Hoe SSL certificaat installeren?

Het installeren van een SSL certificaat gebeurd binnen de beheeromgeving van de website van uw website. Wanneer u de webhosting heeft uitbesteed aan een goede partner, kunt u vragen bij de hostingpartij voor een SSL certificaat. Hierdoor hoeft u zelf niets te installeren en worden fouten voorkomen. 

WordPress

WordPress is een zogeheten Content Management Systeem (CMS) waarmee een website gebouwd en onderhouden kan worden. WordPress is begonnen als een simpel blog-systeem, waarbij de homepagina de laatste blogberichten liet zien. Tegenwoordig is WordPress veel meer. Het is geëvolueerd tot een uitgebreid CMS met een heel ecosysteem aan thema’s en plugins eromheen. Wat WordPress is, weten tegenwoordig ook de grote bedrijven, zelfs bedrijven uit de Fortune 500 gebruiken WordPress voor hun website. De vraag ‘Wat is WordPress?’ is niet heel snel te beantwoorden. Hieronder gaan we er wat uitgebreider op in. 

Wat is WordPress in één zin?

Wat WordPress is in één zin zouden wij als volgt uitleggen; WordPress is een systeem om een blog, webshop of website mee te bouwen en beheren, zonder dat u er (veel) technische kennis voor nodig heeft. WordPress draait wel op de programmeertaal PHP maar bij het bouwen van een website met WordPress hoeft dit niet per sé zelf geschreven te worden. 

Omdat WordPress zo eenvoudig in gebruik is, wordt het heel veel gebruikt. Meer dan 30 procent van het hele internet gebruikt WordPress als CMS.

WordPress.com vs. WordPress.org

Er is een degelijk verschil tussen WordPress.com en WordPress.org. WordPress.org is een open source CMS welke gratis gedownload kan worden en kan worden gebruikt op uw eigen hostingpakket. Daartegenover staat WordPress.com, dit is een zogeheten ‘freemium’ service waar u een gratis website op kunt maken op een subdomein van WordPress.com, zoals uwbedrijfsnaam.wordpress.com. 

Wie maakt WordPress?

WordPress is in 2003 gestart door Matt Mullenweg en Mike Little. Nadat een ontwikkelaar van een blogsysteem opeens verdween zaten heel veel bloggers met een systeem dat geen updates meer kreeg. Mullenweg stelde in een blog voor om een nieuw systeem te ontwikkelen op basis van het oude systeem. Hier reageerde Mike Little enthousiast op en samen begonnen zij de ontwikkeling van WordPress. 

Tegenwoordig werken er honderden mensen over heel de wereld tegelijk aan WordPress. Het is dus niet zo dat er nog steeds maar een aantal mensen aan het systeem werken. Overal ter wereld zijn er nu mensen die hun tijd besteden aan het verbeteren van WordPress. Er zijn ook veel verschillende manieren waarop ontwikkelaars en enthousiastelingen kunnen bijdragen aan WordPress. De bedoeling van deze gedachte is dat WordPress populair is en ook blijft. 

Hoe werkt WordPress?

WordPress beschikt over drie bouwstenen: de editor, plugins en thema’s. Dankzij de editor kunnen pagina’s en blogberichten worden gemaakt en vormgegeven. Het aanmaken, toevoegen van content en publiceren van een nieuwe pagina of een blogbericht is vrij gemakkelijk. Als u bekend bent met Word of een ander tekstverwerkingsprogramma, dan kunt u ook de tekstbewerker van WordPress gebruiken. Het is mogelijk om lijsten te maken, afbeeldingen op de pagina te zetten, kolommen te maken en nog veel meer. 

Met plugins kunnen eenvoudig nieuwe functionaliteiten worden toegevoegd aan de WordPress website. Zo zijn er onder andere plugins voor contactformulieren, online marketing en zelfs voor het toevoegen van een webshop gedeelte aan de website. Er zijn vele functionaliteiten die u kunt toevoegen met een paar klikken dankzij de plugins van WordPress.

Wilt u een design aan uw website toevoegen? Dan kunt u gebruik maken van thema’s in WordPress. Wat een thema in WordPress is en hoe u deze installeert leest u in onze andere berichten.

Nu weet u in het kort wat WordPress is en hoe het werkt. Heeft u meer vragen of wilt u een WordPress website laten maken? Neem dan contact op met Fair Vison Marketing.

WordPress is een wereldwijd bekend en veelgebruikt Content Management Systeem (CMS), maar hoe werkt WordPress nou eigenlijk? Onze expert van Fair Vison Marketing legt dit duidelijk aan u uit. Wilt u weten wat WordPress is of hoe u WordPress kunt aanpassen? Neem dan een kijkje op onze andere pagina’s. Wilt u een website laten maken met WordPress als CMS? Neem dan contact met Fair Vison Marketing op of vraag direct een offerte aan.

De basis van hoe werkt WordPress

Om te beginnen met WordPress gebruiken, dient u een hostingpakket en domeinnaam te hebben. Bij een hostingpakket huurt u een stuk schijfruimte op een server die 24/7 verbonden is met het internet. Om WordPress te kunnen gebruiken moet u WordPress bestanden op dat gehuurde stukje schijfruimte zetten. Dit klinkt misschien heel ingewikkeld, maar dat is gelukkig niet het geval. 

De meeste hostingpartijen (bedrijven die de schijfruimte verhuren) bieden vaak een one-minute WordPress installatie aan. Er zijn ook partijen die specifieke WordPress hosting aanbieden. Hierbij wordt WordPress automatisch geïnstalleerd en krijgt u ondersteuning bij vragen die gerelateerd zijn aan WordPress. 

Wanneer de installatie is voltooid, kunt u direct aan de slag. Wanneer u WordPress gebruikt, kunt u overal waar u toegang tot internet heeft, uw website, blog of webshop bewerken. Wanneer u inlogt bij uw WordPress website komt u op het admin dashboard. Vanaf dit dashboard kunt u naar verschillende functies om uw website aan te passen.

Werken met WordPress

Leren werken met WordPress draait vooral om het leren van het publiceren van pagina’s, plug-ins installeren en gebruiken van het juiste thema. De berichten en pagina’s zijn de elementen waar u de meeste tijd mee bezig zal zijn. Bij berichten kunt u blogberichten maken en bij pagina’s kunt u nieuwe pagina’s maken. De blogberichten worden op een blogpagina onder elkaar getoond in een omgekeerd chronologische volgorde. De pagina’s zijn losstaande webpagina’s zoals de contactpagina, over ons pagina en alle andere landingspagina’s. Iedereen die bekend is met Word kan eenvoudig pagina’s of blogberichten aanmaken, vullen en publiceren.

Dit is een eenvoudig te beantwoorden vraag wanneer u enige kennis heeft van wat een website nu eigenlijk is. Als u weet wat er allemaal nodig is om uw website op het internet te krijgen, is installeren van WordPress niet al te moeilijk. Bij het installeren van WordPress krijgt u te maken met dingen zoals: domeinnaam, webserver, MySQL-database en ftp-software. 

Weet u nog niet wat dit allemaal betekent? Geen probleem! U kunt er dan altijd voor kiezen om een webhosting bedrijf te vinden die WordPress als optie bij een hostingpakket aanbiedt. 

WordPress handmatig installeren

Als u al wat ervaring heeft met websites en u weet wat er bedoeld wordt met de eerder genoemde termen, is het installeren van WordPress op uw eigen webserver erg eenvoudig. Om WordPress handmatig te kunnen installeren, dan heeft u de volgende dingen nodig:

  • Een domeinnaam;
  • Toegang tot een gedeelte van een webserver die PHP ondersteunt en tenminste één MySQL-database ter beschikking stelt;
  • Geïnstalleerde ftp-software op uw computer die klaar is voor gebruik.

Als u kiest voor een webhosting provider waar u een hostingpakket afneemt, heeft u vaak de beschikking over de eerste twee benodigdheden. De ftp-software op uw computer moet u zelf regelen. U heeft deze software nodig om bestanden van uw computer te kopiëren naar de webserver. Zodra deze bestanden op de server staan, zijn ze te bekijken met een internetbrowser. 

WordPress downloaden

Om WordPress te installeren moet u allereerst WordPress downloaden en we voelen de vraag al opkomen: Hoe download ik WordPress? Dit is zeer eenvoudig. Allereerst gaat u naar de Nederlandse versie van de WordPress website. Druk bovenin op de knop ‘Kies voor WordPress’ zodat u direct op de downloadpagina komt en download WordPress. Zodra het bestand gedownload is, gaat u naar de map waar het bestand staat, drukt u op de rechtermuisknop en kiest u voor Alles Uitpakken. Laat alles op een plek uitpakken die voor u makkelijk terug te vinden is. 

Als u nog geen ftp-software heeft, kunt u gebruik maken van Filezilla. Dit is een gratis Open Source ftp-software die gebruikt wordt om bestanden naar uw webserver te uploaden. 

Verder met WordPress installatie

Zodra u zowel WordPress als de ftp-software heeft gedownload start u de ftp-software. Zorg dat u de gegevens bij de hand heeft die u nodig hebt om via ftp verbinding te maken met uw webserver. Deze krijgt u van uw hosting provider en worden vaak de ‘gegevens voor ftp toegang’ genoemd, een hele toepasselijke naam. 

Zodra u via de ftp-software verbinding heeft gemaakt met de webserver, dan worden in Filezilla de mappen getoond die op uw server staan. Wanneer u bestanden wilt plaatsen die op het web zichtbaar moeten zijn, dan kopieert u deze bestanden naar de map waar het woord ‘public’ in verwerkt is. Natuurlijk wilt u zien dat uw installatie van WordPress zichtbaar wordt, dus kopieer alle uitgepakte bestanden van de WordPress download naar deze map. Voordat u verder kunt gaan met WordPress installeren, moet u eerst een MySQL-database aanmaken. De meeste hosting providers bieden u een beheeromgeving onder ‘Mijn account’ waarin u een MySQL-database kunt aanmaken. Maak de database aan en schrijf de naam van de database en de inloggegevens ergens op. Deze gegevens heeft u in een later stadium bij het installeren van WordPress.

De laatste stap is uw webbrowser openen en uw gekozen domeinnaam intypen. Nadat u op Enter heeft gedrukt opent het eerste scherm van de installatieprocedure van WordPress. Volg de instructies op een nauwkeurige manier om de installatie op de webserver te voltooien.

U heeft nu WordPress geïnstalleerd!

WordPress installeren kan iedereen met de juiste instructie, maar u vraagt zich misschien af ‘hoe verwijder ik WordPress van mijn domein?’. Om deze vraag goed te beantwoorden, geeft onze expert van Fair Vison Marketing eerst informatie geven over welke dingen van WordPress allemaal op je server of hostingpakket staan. Onderstaande informatie is van toepassing op WordPress.org-websites en niet op websites die zijn gemaakt op WordPress.com. LET OP: Door onderstaande stappen te volgen, verwijdert u echt alles wat WordPress op uw site heeft gezet. Uw WordPress website verdwijnt dus volledig van uw server, inclusief alle teksten, pagina’s en afbeeldingen. Wilt u hier een kopie van bewaren? Maak dan eerst een back-up aan.

WordPress op uw server

Door WordPress worden er meerdere zaken op uw server gezet. Het grootste gedeelte hiervan zijn bestanden. Daarnaast wordt er ook nog een groot deel van informatie opgeslagen in de aangemaakte MySQL-database. Wilt u WordPress echt volledig verwijderen van uw server of hosting, dan moet dit echt allemaal verwijderd worden.

MySQL-database

In de MySQL-database die u heeft aangegeven bij het installeren van WordPress, worden alle teksten van uw website en een grote hoeveelheid instellingen bewaard. Ook de instellingen van thema’s en plugins worden door WordPress opgeslagen in de MySQL-database. Als u dit wilt bewaren dient u eerst een back-up te maken en te downloaden voordat u het verwijdert.

Bestanden van WordPress

Bij elke WordPress-installatie worden een reeks bestanden op de server gezet. Dit zijn de zogeheten ‘WordPress core’-bestanden van de versie van WordPress die u gebruikt. Deze bestanden zijn hetzelfde als de bestanden die u downloadt van de website van WordPress. Het is dan ook niet erg als u de bestanden kwijtraakt, u kunt deze bestanden eenvoudig opnieuw downloaden. Er zijn ook bestanden van thema’s, plug-ins en afbeeldingen en/of andere bestanden die u zelf heeft geüpload. U kunt zelf bepalen of u deze wilt verwijderen. Als u ze wel wil verwijderen van uw hostingpakket maar niet geheel wil kwijtraken, maak dan ook nu weer een back-up aan of download de bestanden via ftp-software.

De bestanden vinden

Alle verschillende bestanden, vindt u ook op verschillende locaties. Zo vindt u afbeeldingen onder /wp-content/uploads/, vindt u plug-ins onder /wp-content/plugins/ en thema’s vindt u onder /wp-content/themes/. Bij de meeste WordPress websites vindt u in de uploads map een verdeling op basis van jaar en maand waarin het bestand geüpload is. Bedenk goed dat wanneer u iets verwijderd, de bestanden niet terug te halen zijn.

Database verwijderen

Nu u weet waar alle bestanden van WordPress worden bewaart, kunt u de bestanden gaan verwijderen die u niet meer nodig heeft. De database bevat alle instellingen, berichten en pagina’s van uw WordPress website. Wanneer u iets verwijdert, bent u het dus ook echt kwijt. Om de database te verwijderen dient u naar het controlepaneel van uw webhosting partij te gaan. Hier kunt u vervolgens naar MySQL Management gaan. Hier krijgt u een overzicht van alle databases. Selecteer de database van uw WordPress website en kies onderin voor ‘Delete’.

Bestanden definitief verwijderen

Nu u de database verwijderd heeft, zal de website niet meer online staan. Maar de bestanden staan nog wel op uw server. Om deze bestanden te verwijderen moet u inloggen via ftp-software. Via deze software dient u naar de ‘root’ van uw website te gaan. Deze vindt u doorgaans in mappen met de naam httpdocs of public_html. Wanneer u alleen WordPress heeft geïnstalleerd, dan kunt u alles in deze map selecteren en verwijderen door op ‘Delete’ te klikken. Heeft u subdomeinen die u niet wilt verwijderen, zorg dan dat deze mappen niet zijn geselecteerd.

Er zijn vele onderdelen die van WordPress een handig Content Management Systeem (CMS) maken, waaronder de vele verschillende plug-ins. Maar wat is een plug-in van WordPress precies? WordPress plug-ins zijn kleine gedeeltes software die functionaliteiten aan uw WordPress website kunnen toevoegen. Deze functionaliteiten zitten niet in de kern van WordPress inbegrepen.

Het grootste gedeelte van de WordPress gebruikers zal maar weinig of misschien zelfs helemaal geen plug-ins nodig hebben, terwijl andere er juist veel gebruik van maken. Zo is er voor bijna alles wel een plug-in te vinden, van plug-ins die spam voorkomen, tot aan het integreren van Google Maps, rating systemen, social media plug-ins en zoekmachine optimalisatie (SEO) plug-ins en ga zo maar door.

Gratis en premium plug-ins

Tegenwoordig zijn er heel veel gratis plug-ins te verkrijgen voor WordPress. Dit zorgt ervoor dat u niet per se geld hoeft uit te geven aan een premium plug-in. Er zijn bekende gratis plug-ins, zoals Yoast SEO en WooCommerce, die heel erg goed zijn en waarvoor zelfs geen beter premium alternatief is. In andere gevallen kan het de moeite waard zijn om te betalen voor een premium plug-in.

Premium plug-ins kunnen meer functionaliteiten bevatten dan de gratis versie, indien deze aanwezig is. Het is verstandig om hierin te investeren als u denkt deze functionaliteiten nodig te hebben. Daarnaast kunnen betaalde plug-ins meer veiligheid bieden dan de gratis plug-ins. Dit is belangrijk wanneer er bijvoorbeeld persoonlijke gegevens verwerkt worden. 

WordPress plug-ins installeren

Een gratis plug-in installeren is heel gemakkelijk. Log in bij uw WordPress website en ga naar ‘Plugins’ > ‘Nieuwe plugin’. Voer vervolgens bij ‘Zoeken’ de naam van de gewenste plug-in in of typ een beschrijvende zoekterm. Zodra u de gewenste plug-in heeft gevonden, klik dan op ‘Nu installeren’. De rest van de stappen wijst zich vanzelf. Wanneer de installatie succesvol is verlopen, klikt u op ‘Activeren’ om de plug-in actief te maken.

Een premium plug-in installeren gaat iets anders. Zodra u de betaling heeft voltooid, krijgt u een download link. Download het bestand, vaak een .zip-bestand, en pak het uit. Start vervolgens een ftp-programma en log hiermee in op uw server. Ga vervolgens op zoek naar de ‘wp-content’ map en kies daarna de map ‘Plugins’. Sleep hier het uitgepakte .zip-bestand heen. Wanneer u nu weer naar het plugin menu in WordPress gaat, ziet u de nieuwe plug-in staan. Activeer die nu om hem te kunnen gebruiken.